





Ksznm,hogy benztl!
Van gy, hogy tallkozunk valakivel,
taln sohase lttuk addig,
de alighogy rpillantunk,
rdekel, mg mieltt egy
szt is vltottunk volna."
Remlem ti is gy lesztek
s mg sokszor benztek.
Segtsetek


,Katt a prnra.
Bvlni fog ,nzz be tbbszr.



|
|
 |
Men |
|
| |
 |
j csodk |
|
| |

Foldal
Gyerekeknek
http://barbie.everythinggirl.com/
http://www.egyszervolt.hu/ret/
http://www.minimax.hu/index.php
http://www.startlapjatekok.hu
http://teveclub.hu/
http://www.levendulaneni.
DJAIM
KSZNM Anna
A
LEGJOBB WEBOLDALAKNAK
JR DJAT!
2
Napjaink hatalmas weboldal-kavalkdjban
rdemes odafigyelni a legjobbakra.
A vilg legnagyobb kzssgi oldalainak,
a vilghl legjobbjainak jr elismers
djazottjait internetes tmegkultrja, legnagyobb
elismerst kapjanak,felfigyelve gy egymsra.
A szablyok rtelmben:
kiteszem a logt az oldalamon jl lthat helyre,
belinkelem azt a szemlyt, akitl kaptam,
megnevezek 5 (blogot v.) weboldalt , belinkelem azokat,
zenetet hagyok a kivlasztott szemlyeknek..
Az n ltalam javasolt oldalak
//honeyjen-oldala.gportal.hu/
//pro.domo.gportal.hu/
//mamka.gportal.hu/
1
A Kreatv Blogger djjal
Anna ajndkozott meg.
Nagyon szpen ksznm neki!
A szablyok rtelmben:
kiteszem a lgt
oldalamon, jl lthat helyre,
belinkelem azt a szemlyt, akitl kaptam,
megnevezek 5 weboldalt,
belinkelem ket,s zenetet hagyok
a kivlasztott szemlyeknek .
Kivlasztottaim:

Lady Luntl kaptam
megtisztelt a bartsgval.
Bartsg dj.2008
Ajndkozd meg azt a szemlyt,
aki gy rzed a Bartod,
s megrdemli ezt a djat.
Linkeld be azt a
szemlyt akitl kaptad,
s azt akit a Bartsgoddal
megtisztelsz!
n gy rzem,
az n Leg-Kedvesebb Bartaim!
Jenikm,a Druszm,Mamka,

Anntl
Ksznm.
   

X X
|
|
"Mindennap
megsznik valami,
amirt az ember
szomorkodik,
s mindg
szletik valami,
amirt rdemes
lni
s kzdeni".
(Herakleitos)

Olyan j nha angyalt lesni
S angyalt lesve
a csillagok kzt
Isten szekert megkeresni.
nneplben elbe menni,
mesk tavban megfrdni
S mesk tavban mlyen,
mlyen ezt
a vilgot elfeledni.

|
|
|
|
Ananszos pulykamell aprpecsenye. Konyhatndr oldalrl
Hozzvalk:
50 dkg pulykamellfil (kockkra vgva)
1/2 darabolt anansz (konzerv vagy friss)
1 dl tejszn
s, bors, rlt rozmaring, gymbr, olaj
1. A pulykamellet megmossuk, kisebb kockkra vgjuk, a serpenyben kevs olajban megpirtjuk.
2. Kevs vizet a hs al ntve, fszerezzk, lefedve proljuk.
3. Az ananszt megpucoljuk (a konzervet kinyitjuk), feldaraboljuk, a hshoz tesszk.
4. Ha megpuhult a hs (kb.1/2 ra), a levt kevs tejsznnel srtjk.
Hagyms rozmaringos pulykamellszelet Hozzvalk 2-3 szemlyre:
60 dkg pulykamellfil
1-2 hagyma (j fzhagyma)
s, bors, rozmaring, olaj
1. A hagymt felkarikzzuk, a hst megmossuk, felszeleteljk.
2. Tzll ednybe kevs olajat ntnk, a hsszeleteket beletesszk, megszrjuk a hagymakarikkkal, szzuk, borsozzuk, s friss rozmaringot szrunk a tetejkre.
3. Stben kzepes lngon stjk, amg szpen megpirulnak a husik (30-35 perc).
Anansszal tlttt csirke Hozzvalk:
1 tlteni val csirke
25 dkg rizs
1 darabolt anansz (konzerv)
1 ek zellerzld aprra vgva
2 ek mazsola
2 ek olvasztott vaj
s, bors, curry, majoranna, olaj
1. A csirke s az olaj kivtelvel keverjk ssze a hozzvalkat.
2. Szzuk be a csirkt, tltsk meg a masszval, tzzk ssze a brt, tegyk tepsibe, ntsnk hozz annyi olajat, hogy ujjnyi vastagon lljon a tepsiben.
3. Sts kzben locsolgassuk a zsrjval, pirulsig sssk, (kb. 1 ra).
Gymlccsel tlttt szzpecsenye Hozzvalk:
70 dkg szzpecsenye
nhny szem gymlcs (pl:aszalt szilva, vagy srgabarack)
sajt (mrvnysajt, vagy camambert)
nhny szelet csszrszalonna
s, bors, kakukkf
1 ek olaj a stshez + vz
1. A hst mossuk meg, kicsit klopfoljuk ki, fszerezzk.
2. A hsra tegyk egy sorba a gymlcsket, s a sajtot, tekerjk fel, mint a palacsintt, tekerjk krbe a szalonna szeletekkel, s aluflival csomagoljuk be j szorosan.
3. Egy tepsibe tegynk egy ek olajat s annyi vizet, hogy knyelmesen bebortsa a tepsi aljt, tegyk bele az alufliba csomagolt hstekercset, s stben kzepes lngon sssk kb. 1-1,5 rt.
4. Ha megslt a hs, a szaftjt egy kis ednyben, tejsznnel besrthetjk, s a hssal tlalhatjuk.
Marhahs leves Hozzvalk:
50-60 dkg marhahs
1 hagyma
5-6 srgarpa
2-3 fehrrpa
1 zeller
s, bors, babrlevl, szerecsendi, kurkuma
1/2 kk pirospaprikakrm
1. A hst megmossuk, egy lbos vzben feltesszk fni, a hagymt megpucoljuk, a hs mell tesszk, a tbbi zldsget is megpucoljuk s a levesbe tesszk.
2. Fszerezzk, s kivrjuk amg megpuhul a hs (kb. 2-2,5 ra), kzben ha a zldsgek hamarabb megpuhulnak, azokat kiszedjk egy tlra.
3. Ha a hs is megpuhult, kiszedjk, felszeleteljk, a levesbe belefzzk a tsztt, s tlaljuk a forr levest a ftt zldsgekkel egytt.
...............
Mzes-szegfszeges sertsragu
Hozzvalk: 50 dkg sertshs (karaj, vagy comb) 2 dl tej 1 ek mz vrshagyma s, bors, szegfszeg
A hst megmossuk, felkockzzuk, kevs olajon kicsit megpirtjuk.
A tejet mzzel elkeverjk, a hsra ntjk, hozztesszk az egszben hagyott hagymt, s a fszereket.
Lefedve lass tzn puhra proljuk.
Rizzsel tlaljuk. Kszthetjk pulykamellbl is.
..............................
Stik .Habos alms-mkos lepny
Hozzvalk:
30 dkg liszt
15 dkg margarin
12 dkg cukor
4 tojs srgja
1-2 ek tejfl vagy pici tej
csipet s
1/2 tasak stpor
Tltelk:
1 kg alma
10-15 dkg rlt mk (vagy di)
cukor
vanlis cukor
a tojsok felvert habja
1. Tsztt gyrunk, ha kemny, mg adhatunk hozz tejflt.
2. Hidegre tesszk, amg a tltelket elksztjk.
3. Az almt megpucoljuk, lereszeljk, levt jl kinyomkodjuk, hogy ne ztassa el a tsztt, majd a cukorral, s a darlt mkkal (dival) sszekeverjk.
4. A tsztt flujjnyi vastagsgra nyjtjuk, vajazott, lisztezett tepsibe tesszk. A tsztra kenjk a tltelket, kb. 25 percig stjk.
5. Kzben kemnyre felverjk a tojsfehrjket, aztn porcukorral, vanlis cukorral zestjk.
6. A flig slt stemnyre rkenjk a 4 tojs felvert, cukrozott habjt, lass tznl stjk tovbb, amg megpirul a tojshab a sti tetejn. Kszthetjk kerek tortaformban is.
Mzes krmes lepny Hozzvalk:
40 dkg liszt
2 tojs
10 dkg cukor
2 ek meleg mz
5 dkg margarin
1 kk szdabikarbna
1 kk mzes fszerkeverk, 1 kk fahj
a krmhez:
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
5 ek liszt
1/2 l tej
vanlis cukor, narancshj
(a csokis vltozathoz 2 ek kakapor)
a tetejre lehet csokimzat kenni:
tortabevon tcsoki
1. A tszta hozzvalit sszegyrjuk, 3 egyenl rszre osztjuk, egyenknt kinyjtjuk, kistjk ket, (5-7 perc alatt megslnek).
2. A krmhez a margarint a porcukorral, vanlis cukorral, habosra keverjk.
3. A lisztet kevs tejjel kikeverjk, a tbbi tejet melegtjk, hozzntjk a kikevert lisztes srt keverket, reszelt narancshjjal zestjk, kevergetve srre fzzk.
4. Ha kihlt, hozzadjuk a cukorral kikevert margarinhoz, elkeverjk, (ha csoms lett, botmixerrel segthetnk rajta).
5. A kislt tsztalapokat sorban egymsra rakva megkenjk a krmmel.
6. A tortabevont felolvasztjuk, rkenjk a harmadik lap tetejre, s hidegre tesszk.
7. Msnapra puhul meg a tszta teljesen, kb. 2 x 4 cm-es szeletekre vgjuk.
szibarackos - kkuszos krmes torta
Hozzvalk: A tszthoz (a poharas sti tsztja):
1 tojs
1 bgre cukor
2 bgre liszt
1 stpor, (1 vanlis cukor)
kb. 1 bgre tej
1/2 bgre kkuszreszelk
1-2 szibarack (feldarabolva)
1. A tojst a cukorral, vanlival habosra keverjk, a lisztet, stport hozzadjuk, fokozatasan adjuk hozz a tejet, amg knnyen keverhetv vlik, (ha tl hg, nem sl t a belseje).
2. A tsztba keverjk a kkuszt s a barackot is.
3. Stpaprral kiblelt, vagy vajazott - lisztezett tortaformba ntjk, kzepes lngon stjk, amg a tepsi faltl lthatlag ksz elvlni pirul tetej stink.
A krmhez (a mzes krmes krmje):
10 dkg margarin
7 dkg porcukor
2 ek liszt
1/4 l tej
vanlis cukor, narancshj
1 torta zsel vagy zselatin, + 2-3 ek narancsl
1. A krmhez a margarint a porcukorral, vanlis cukorral, habosra keverjk.
2. A lisztet kevs tejjel kikeverjk, a tbbi tejet melegtjk, hozzntjk a kikevert lisztes srt keverket, reszelt narancshjjal zestjk, kevergetve srre fzzk.
3. Ha kihlt, hozzadjuk a cukorral kikevert margarinhoz, elkeverjk, (ha csoms lett, botmixerrel segthetnk rajta).
4. A zselatint a csomagolson olvashat utasts szerint pici vzzel kikeverjk, kevs narancslvel felntve, mikrban 10 msodperc alatt megmelegtjk (nehogy kifusson!), a krmhez ntjk, elkeverjk.
5. A kislt tortt, miutn kiss kihlt, kt vagy hrom lapra vgjuk (attl fggen, milyen magas lett a torta), az als lapot a tortaforma aljn hagyva megkenjk a krmmel, a torta tetejt visszahelyezzk, a kapcsos tortaforma karimjt kr pattintjuk, s hidegre tesszk.
6. Nhny ra mlva, fogyaszts eltt a tortt dszthetjk tejsznhabbal, barackkal, rzsaszirommal.
.Kivis-bannos gymlcstorta
 Hozzvalk:
1 gymlcstortalap
1 fzs vanliapuding
1/2 l tej
3 ek cukor + 1 vanlis cukor
1 bann, 3 kivi
szntelen tortabevon zsel
1. Elksztjk a pudingot, a cukorral, vanlis cukorral zestjk. Rntjk a tortalapra.
1. A gymlcsket rkarikzzuk.
1. Ha nem fogyasztjuk el azonnal, tegynk r tortabevon zselt, a rajta szerepl utastsok szerint ksztsk el, egyenletesen ntsk a tortra, gy nem barnulnak meg a gymlcsk.
Csigakeksz (tojs nlkl)
Hozzvalk:
60 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg cukor
kb 2 dl tej
stpor, vanlis cukor, 1 kk gymbr
2 ek kakapor
1. A tszthoz az anyagokat a kakapor kivtelvel sszegyrjuk, kt egyenl rszre osztjuk, kln tlba helyezzk, s az egyik adaghoz hozzgyrjuk a kakaport.
2. A tsztkat hidegre tesszk kb. fl rra, aztn kinyjtjuk mindkt tsztt kln-kln fl centi vastagsgra, egymsra tesszk a kakast s a nem kakast, sodrfval mg nyjtjuk egy kicsit egytt a kettt, hogy sszetapadjanak, majd feltekerjk, mint a palacsintt.
3. les kssel fl centi vastag szeletekre vgjuk, a csigkat stpaprral blelt tepsibe tesszk, s kzepes lngon stjk. (10-12 perc alatt megslnek.)
Puha mzeskalcs
Hozzvalk:
50 dkg liszt
25 dkg langyos mz
15 dkg cukor
5 dkg olvasztott margarin
2 dkg szalalkli (tejben oldva)+ kshegynyi szdabikarbna
3 tojssrgja + 1 egsz tojs
mzeskalcs fszerkeverk
A mzhoz
5-6 ek porcukor + 2 tojsfehrje
1. sszegyrjuk a tsztt, egy jszakra hidegre tesszk
2. Msnap formkat szaggatunk belle, stpaprral blelt tepsibe tesszk, kzepes lngon kistjk (hamar megsl, 10-12 perc alatt).
3. Ha dszes mzeseket szeretnnk, a sok porcukorral (attl fog szpen megkemnyedni) elkeverjk a tojsfehrjt (nem kell felverni), kilyukasztjuk egy zacsk cscskt, beletltjk a cukros mzat, s kicifrzzuk a mzeseket.
Vanlis csk
Hozzvalk:
12 dkg margarin
12 dkg cukor
2 vanlis cukor
2 tojs
25 dkg liszt
1/2 stpor
citromhj
10 dkg darlt di
porcukor, tcsoki a dsztshez
1. A margarint, a porcukrot, vanlis cukrot, habvervel krmesre keverjk, a tojsokat is egyenknt hozzadjuk, majd a liszttel s a stporral, a dival, citromhjjal simra keverjk.
2. A tsztt csillagcsves nyomzskba, vagy cscsknl kilyukasztott tiszta zacskba tltjk, s stpaprral blelt tepsibe halmokat nyomunk (kiskanllal is mkdik).
3. Elmelegtett stben kzepes lngon 10-12 percig stjk.
4. A megslt kekszekre felolvasztott tcsokit csurgathatunk, vagy porcukorba forgathatjuk ket.
5. Ha a csoki megdermedt, tegyk a fmdobozba.
Keksztekercs
Hozzvalk (kt rdhoz):
50 dkg hztartsi keksz
15 dkg margarin
10 dkg cukor
kb 3 dl tej
2 ek darlt di
2 ek kkuszreszelk
zls szerint mehet bele vanlis cukor, fahj, kv, rum, mz vagy baracklekvr
2 ek kakapor (a tszta egyik felbe)
2 ek narancsl (a tszta msik felbe)
1. A tszthoz az anyagokat sszegyrjuk, egy kssel kettvgjuk.
2. Az egyik felbe beletesszk a kakaport, a msikba a narancslt, (narancshjat).
3. Hidegre tesszk kb. fl rra, azutn kb. fl mternyi aluflira tesszk a stt szn tszta felt, egy szles pengj ks segtsgvel egyenletes fl centis vastagsgra lapogatjuk, de aluflit rfektetve sodrfval is egyenletess varzsolhatjuk.
4. A vilgos szn tszta felt rtesszk a lapos stt sznre, szpen rkenegetjk, s az aluflia segtsgvel feltekerjk a kt tsztt, mint a palacsintt.
5. A maradk tsztval ugyangy jrunk el, abbl egy msik rd ugyanilyen stink lesz.
6. Az elkszlt stirudakat betesszk a mlyhtbe, ha ott troljuk, akr 1-2 hnapig is fogyaszthat, (ha addig el nem fogy). Tlalskor tetszs szerinti vastagsg szeletekre vgjuk.
| | |
|
|



Dal
az letrl
Nha nehz,
nha knnyebb,
nha mosoly,
nha knnyek,
nha megbocsts,
nha tlet,
nha csggeds,
nha remnyek.
Az let az,
mely nyomomba' jr
ha megllok,
is megll
s vr,
hogy induljak mr,
mert nincs id
ott van mgttem
a kvetkez,
kit lkdsni,
rgni kell
s bztatni,
ha menni nem akar:
"Igyekezz!
Vgezd leted hamar!"
Nha ilyen,
nha olyan,
a f, hogy
ne vedd komolyan
ne hallgass r,
mondjon, 'mit akar,
hisz nemsok'
minden j lesz
a kzmbs
-kedves fld
betakar.
ri Istvn




|
|
 |
Csodk tletek |
|
| |
 |
Kedves portlok |
|
| |
 |
Csodaszpek |
|
| |
 |
Msok csods portljai |
|
| |
 |
Ltogatsaim |
|
| |
|
|