Ez a híres pozsonyi kifli receptje Wendler pék úrtól származik. Egy adagból 32 kiflit lehet megsütni.
2 deci tejbe 4 dg élesztőt morzsolunk. A kovászt beleöntsük 1/3 kg félsíma lisztbe. Hozzáteszünk 1/8 puha vajat, 2 tojást nagy csipet sót, 2 kanál rumot és 5 dkg cukrot. Feldolgozzuk a tésztát és 2 órát melegben kelni hagyjuk.
Közben elkészítsük a tölteléket:
1. tálba elkészítünk:
- 10 dkg finomra darált prézlit - 20 dkg vaníliával ízesített porcukrot - 1 citromból reszelt héjat - 1 kávéskanál darált fahéjat jól össze keverjük.
2. Más tálba 10 deka darált diót teszünk és ráöntünk 1 dcl forró tejet. Hozzákeverjük az első tál tartalmának a felét. Hozzákeverünk 5 dkg mazsolát amelyet éjjel rumban áztattunk. Mindezt jól összekeverjük és gyenge lángon 3 percig dinszteljük, majd hagyjuk kihűlni.
3. Más tálba 10 dkg darált mákot és ráöntünk 1 dcl forró vizet. Hozzákeverjük az első tál tartalmának másik felét. Hozzákeverünk 1 kávéskanál vajat és 5 dkg mazsolát amelyet éjjel rumban áztattunk. Mindezt jól összekeverjük és gyenge lángon 3 percig dinszteljük, majd hagyjuk kihűlni.
A kikelt tésztát 2 félre osztjuk és mindegyiket 16 egyforma darabkára vágjuk. Mindegyiket a meglisztezett deszkán elipsz alakra gyúrjuk. 16-ba diós, 16-ba mákos tölteléket csavarunk.
A mákosakat félhold alakra csavarjuk és behajtjuk végeit (befelé. A diósakat "M" betű alakjára formáljuk, végeivel kifelé.
A kifliket ezután bekenjük felvert tojássaj. Majd hagyjuk kicsit kiszáradni és ismét bekenjük. Ismét hagyjuk kicsit kiszáradni és mégegyszer bekenjük a tojással.
Viaszal bekent pléhen, közepesen felmelegített sütőben megsüssük.
Megjegyzések: - A mák dinszteléséhez azért használunk vizet és egy kis vajat, nem tejet mint a diónál, merd a tejtől a mák színe kifakúl;
- Ha valakinek úgytűnik, hogy a 32 kifli nagyon babrás, egyszerűsítheti a munkát azzal, hogy az alap tésztát csak 4 részre vágja és a fent leírt módon 4 nagy baiglit formál... 2 diósat és 2 mákosat;
- Egy pléhre 16 kifli vagy 2 baigli fér rá;
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Diós kosárkák
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 3 kanál tejföl, 1 cs vaniliás cukor, 1 cs sütőpor. Ebből linzertésztát készítünk.
Töltelék: 6 tojásfehérjét felverünk, 30 dkg cukrot, ¼ citrom levét, 40 dkg darált diót adunk hozzá.
A kosárba rajuk az aljára a meggyet.
Ennek az a neve, hogy diós kosárkák. Kicsi kosárkákba kell tenni, 175 fokon kb. 15 percig sütni. A tésztával kibéleljük a kosarat, az aljába meggyet, és rá a tojás
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hókifli:
3 bögre nliszt 1 bögre zsir 3 dkg élesztó pici tejben felfuttatni csipet só kb 3 dl tejföl,
tölteléknek: 25 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héjja ezt pici tejel vagy akár vizzel felfőzni, kihűteni
Lisztet, zsirt összemorzsolni, csipet sóval és a tejföllel jól kidolgozott tésztát gyurunk. vékonyra nyujtani, kockára várni és bele a duó , kis kifliket formálni. Nem szabad lekenni tojással mert fehéren kell maradni. Előmelegitett sütőben 15-20 perc alatt világos ra sütjük és forrón vaniliás porcukorba forgatjuk
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hütött omlós tésztával készült piskótás almáspite:
Hozzávalók:35 dkg.liszt,20 dkg.vaj,3 tojás sárgája,1 kiskanál szódabikarbóna,kicsi só,kicsi cukor ,kevés tejföl,1 kevés rum. legalább 2 csomag babapiskóta. Ezeket jól összedolgozzuk és legalább 1 órára betesszük a fridzsiderbe. Közben meghámozunk 2 kg almát ,lereszeljük,meg dinszteljük kevés cukorral/az alma savanykás legyen,ne édes/,beleteszünk egy marék mazsolát,fahéjat és kihütjük,ha kihült belekeverjük a 3 tojás fehérjét.ezzel kész a töltelék !
A tésztát kivesszük a fridzsiderből ,félbe vágjuk és az egyiikert kisodorjuk,gáztepsi nagyságura és megsütjük.
Erre tesszük az almahab felét,rá szorosan egymásmellé kirakva a babapiskótát,majd a babapiskótára az almahab másik felét és tetejére rátesszük a kisodort másik fél tésztál,megkenjük tojással,megszurkáljuk villával és megsütjük.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Diófánk baracklekvárral.3 tojás fehérje,14 dkg porcukor,mokkáskanál őrölt fahéj,15 dkg.őrölt dió,5 dkg.zsemlemorzsa.A tojásfehérjét a cukorral jól kikeverjük/nem kell habbá verni/ a citrom héjjával és pár csepp citromlével izesitjük,fahéjjal füszerezzük,aztán a dióval és a szitált morzsával összedolgozzuk.
Egy nagyobb lábasba 2-3 ujnyi olajat megforrósitunk.olajba mártott evőkanállal fánkokat szaggatunk bele.Közepes lángon,oldalanként 2-2 perc alatt pirosra sütjük,szalvétára szedjük.Vaniliás porcukorral megszórjuk,rummal izesitett/nem fontos/ baracklekvárral tálaljuk.Jó étvágyat
Kicsi dió formákba Való de más formába is teheted.
25dkg Darált dió 30dkg Liszt 25dkg Ráma margarin 2evőkanál tej 2 evőkanál kakaopor 18dkg porcukor. összedolgozzuk és a diócska formába belenyomkodjuk,de úgy hogy NE legyen színűltig(mikor kisűl legyen üreg a közepén)Ez lesz a dió héja. Nehezen áll össze de nem kell hozzá több tej mert a dióban lévő olaj illetve a margarintól lágy lesz. Töltelék. 3tojás Sárgáját 4dl tejjel 10 dkg cukorral 2vaniliás pudingporral-felfőzzük-majd kihülésig keverjük hogy NE legyen csomós.(kicsit AZ lesz de nem számít) 20dkg vajat habosra keverünk 10dkg porcukorral,és ezt a vajas cukrot alaposa elkeverjük a pudingos masszával. A fél diócskákat ezzel a krmmel ragasztjuk össze. Másnapra lessz jó akkora puhúl meg.
Mézeslapos Hozzávalók: A tésztához: 35 dkg liszt 2 egész tojás 12 dkg méz 7 dkg cukor 7 dkg darált dió 1 kávéskanál szódabikabóna A töltelékhez: 6 dl tejföl 7 kanál cukor 14 dkg darált dió
Elkészítés: A tésztához való alapanyagokat jól összegyúrjuk, és négy lapra osztva tepsi hátán sütjük. Nyújtáskor a deszkát alaposan lisztezzük, a tepsi tetejét sütés előtt pedig zsírozzuk és lisztezzük!! A lapok hamar megsülnek! A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és a lapok közé töltjük. Egy napig állni hagyjuk, majd szeleteljük!
Megjegyzés: Pikáns, nem túl édes sütemény. Erdélyből származik a recept.
TÚRÓFÁNK
500 G TÚRÓ, 2 TOJÁS, 120 G LISZT, 24 NAGY SZEM SZŐLŐ, SÓ, CUKOR.
AZ ÖNTETEZ:2,5 D TEJ, 60 G CUKOR, VANILLIÁS PUDINGPOR, PEZSGŐ.
AZ ÖNTETHEZ KÉSZÍTSÜK EL A PUDINGOT. HÜTSÜK KI, TURMIXOLJUK ÖSSZE A
PESZGŐVEL, MAJD ALAPOSAN HŰTSÜK LE.
A TÚRÓT TÖRJÜK ÁT SZITÁN (ÉN GÉPPEL CSINÁLTAM) ADJUK HOZZÁ A Csipet SÓT MEG A
CUKROT, MAJD KEVERJÜK ÖSSZE TOJÁSSAL, LISZTEL, TAKARJUK LE, ÉS TEGYÜK HŰTŐBE 2
ÓRÁRA. A MEGMOSOTT ÉS LESZÁRÍTOTT SZŐLŐSZEMEKET BURKOLJUK BE EZZEL A TÉSZTÁVAL,
ÉS SÜSSÜK KI FORRÓ OLAJBAN. AHIDEG PEZSGŐÖNTETTEL TÁLALJUK.
A TÚRÓFÁNKOT MÉG FORRÓN FORGASSUK MEG KAKAÓPOROS VAGY FAHÉJJAS PORCUKORBAN,
ÉS ÍGY TÁLALJUK.
ÉN MÓDOSÍTOTTAM SZŐLŐ HELYETT SZILVA, PEZSGŐ HELYETT VÖRÖSBOR, VANILLIÁS PUDING
HELYETT PEDIG PUNCS, DE NAGYON FINOM VOLT. MAJD ELMESÉLED HA MEGCSINÁLTAD
SZERINTEM FINOM.
Őszi gyümölcsök a sütin
A nyár a lédús, frissítő, gyümölcsös desszerteké, süteményeké. Persze télen sem kell lemondani róluk: a legtöbb édesség befőttből vagy fagyasztott gyümölcsből is elkészíthető.
Szőlőtorta
Hozzávalók 16 szelethez: 15 dkg liszt, 7 dkg kukoricaliszt, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj, 40 dkg nagy szemű szőlő, 4 tojás, 2 evőkanál birsalmazselé (vagy más gyümölcszselé), 2 csapott teáskanál sütőpor, csipetnyi só - A szőlőt megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A vajat a cukorral és a sóval habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. A kétféle lisztet a sütőporral tálba szitáljuk, majd belevegyítjük a tojáskrémbe. - A tésztát 30 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába simítjuk. Tetejére szórjuk a szőlőt. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. - A birsalmazselét megmelegítjük és a még meleg tortára kenjük. Kihűlve fogyasztjuk.
Tipp Ha megmelegítjük a lekvárt, mézet vagy gyümölcszselét, folyóssá válik és könnyen kenhető. Kihűlés után megszilárdul és szép, fényes bevonatot képez a tortán.
Pisztáciás körteszelet
Hozzávalók 12 személyre: 48 dkg liszt, 12 dkg cukor, 1 tojás, 7 dkg vaj, 2,5 dl tej, reszelt citromhéj, 1 zacskó szárított élesztő, csipetnyi só. A tetejére 1,2 kg érett körte, 2,5 dl tejföl, 3 tojás, 1 citrom leve, 5 dkg natúr pisztácia, 4 evőkanál cukor
- Keverőtálba tesszük a lisztet, sót, reszelt citromhéjat, szárított élesztőt, tojást, tejet és a puha vajat. Robotgéppel, először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton összedolgozzuk. - A tésztát letakarva, meleg helyen fél órát kelesztjük. Átgyúrjuk, 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk és kibélelünk vele egy kikent tepsit. Kirakjuk a meghámozott, cikkekre vágott körtével, kevés citromlével meglocsoljuk. A tésztát letakarva, meleg helyen további 20 percig kelesztjük. - Közben a tejfölben kikeverjük a cukrot, a tojást és a durvára vágott natúr pisztáciát. A körtére simítjuk, majd előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon 30-35 percig sütjük.
Tipp Ha nem kapunk natúr pisztáciát, dörzsöljük le a sós, lila belső héját, majd áztassuk fél órára tejbe.
Almáspite grillázzsal
Hozzávalók 12 személyre: 38 dkg liszt, 7 dkg cukor, 1 tojás, 10 dkg vaj, 2,5 dl tej, 2 zacskó szárított élesztő, csipetnyi só. A tetejére 75 dkg alma, 5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 1 zacskó vaníliaízű pudingpor, 6 dkg cukor. A grillázshoz: 10 dkg szálasra vágott mandula, 12 dkg cukor
- A grillázshoz való cukrot kis lábosban, állandó keverés mellett karamellizáljuk. Belekeverjük a mandulát, majd enyhén olajozott alufólialapra öntjük. Kihűtjük, majd apróra törjük. - Keverőtálba tesszük a lisztet, sót, szárított élesztőt, tojást, tejet és a puha vajat. Robotgéppel összedolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen fél órát kelesztjük. - Átgyúrjuk, 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk és kibélelünk vele egy kikent tepsit. Közben a pudingporból a leírás szerint pudingot főzünk, tej mellett tejszínnel is gazdagítjuk. Ha langyosra hűlt, a tésztára kenjük. - Kirakjuk a meghámozott, cikkekre vágott almával és megszórjuk a mandulás grillázzsal. 15 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőbe toljuk. 190 fokon 30-35 percig sütjük. Kihűlve szeleteljük.
Tipp A grillázst mandula helyett dióval is készíthetjük.
Almás-mazsolás gombóc mákkal
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
A tésztához:
60 dkg burgonya
20 dkg liszt
2 tojás
1 kávéskanál só
A töltelékhez:
2 dkg mazsola
2 alma (kb. 15- 20 dkg)
4 dkg cukor
1 csipet őrölt fahéj
A szóráshoz:
8 dkg őrölt mák
4 dkg cukor
Az öntethez:
1/2 csomag hidegen kikeverhető, mogyorós krémpor
1/2 l tej
|
Előkészítés: A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük, majd meghámozzuk, összetörjük, és kihűtjük. A mazsolát kevés vízbe áztatjuk. Az almát megtisztítjuk, gorombára lereszeljük, és összekeverjük a cukorral, fahéjjal, és a mazsolával.
Elkészítés: A burgonyához hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sót, és összegyúrjuk. A tésztából lisztezett kézzel kb. 15 db kis gombócot formázunk, amit jól ellapítunk, és a közepébe kanállal beletesszük az almás tölteléket. Gombócnak formázzuk, és lisztezett tálcára tesszük. Bő, sós vizet forralunk, és ebben, kíméletesen főzzük a gombócokat 10 percet, majd szűrőkanállal kivesszük, langyos vízbe mártva leöblítjük. A darált mákot összekeverjük a cukorral, és beleforgatjuk a gombócokat. A krémport a tejjel – habverővel – jól elkeverjük, és a gombócok mellé kínáljuk.
Munka: kb. 30 perc Fogyasztható: kb. 45 perc múlva 1 darab: 161 kcal
|
Szilvás kelt pite
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
2 dkg élesztő
15 dkg cukor
2 dl langyos tej
10 dkg vaj
40 dkg liszt
1 tojás
1 kg szilva
1 kávéskanál őrölt fahéj
|
Előkészítés: Az élesztőt apróra morzsoljuk, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, felöntjük a langyos tejjel és kb. 15 percig állni hagyjuk. A vajat megolvasztjuk.
Elkészítés: A lisztet nagy tálba szitáljuk, közepébe lyukat nyomunk az öklünkkel. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk az élesztős masszát, a langyos vaj 3/4 részét, a cukor 3/4 részét, csipet sót és sima tésztává dagasztjuk. Cipót formálunk belőle, megszórjuk liszttel, és langyos helyen kb. 30 percig kelesztjük. Közben a szilvát megmossuk, leszárítjuk, kimagozzuk, és félbevágjuk. A maradék cukrot összekeverjük a fahéjjal. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tepsit a maradék vajjal kikenjük. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, jól átgyúrjuk, kinyújtjuk, és a tepsibe tesszük. Kirakjuk a tetejét a szilvával, betesszük a sütő alsó rácsára, és kb. 30 percig sütjük. Amikor megsült, azonnal megszórjuk a cukros fahéjjal. A tepsiben hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük.
Munka: kb. 45 perc Fogyasztható: kb. 2 óra 30 perc múlva 1 szelet: 198 kcal
|
Csokoládés szalámi
HOZZÁVALÓ:-25dkgráma,-25dkg durván daráltkeksz,-15dkgdarált dió,-10dkgmazsola,-5dkgzselés cukor,-20dkgporcukor,-10dkgkakaópor,-10dkgkókuszreszelék.
ELKÉSZÍTÉS:a zselés cukrot apró kockákra vágjuk.A rámát habosra keverjük a porcukorral,hozzáadjuk a kekszet,diót,mazsolát,zseléscukrot,kakaóport.Jól összekeverjük és szalámialakot formázunk belőle.Kókuszreszelékben meghempergetjük,becsavarjuk alufóliába és legalább 5 órára a hűtőbe tesszük.A hideg süteményt 1 cm vastagságúra szeleteljük.
Gyümölcsös joghurtcsoda
Hozzávalók: * 3 doboz natúr joghurt * 1 kis csomag zselatin * 10 dkg cukor * 1 csomag vaníliás cukor * 3 db őszibarack (de lehet banán, eper, málna, sárgabarack)
Elkészítés: Egy pohár joghurtot felfőzöm a zselatinnal (ügyeljünk arra, hogy ne csomósodjon be). Amíg fő (kb. 3 perc), egy külön tálban összekeverem a cukrot, vaníliás cukrot és a maradék 2 doboz joghurtot. Ezt összekeverem, és jöhet bele a felkockázott gyümölcs. Ha ez megvan, az egészet kuglófformába öntöm, és a hűtőbe teszem 2-3 órára, míg megszilárdul.
Megjegyzés: Könnyű elkészíteni, finom, és nem hízlal!
|
|