Ez a hres pozsonyi kifli receptje Wendler pk rtl szrmazik. Egy adagbl 32 kiflit lehet megstni.
2 deci tejbe 4 dg lesztt morzsolunk. A kovszt belentsk 1/3 kg flsma lisztbe. Hozztesznk 1/8 puha vajat, 2 tojst nagy csipet st, 2 kanl rumot s 5 dkg cukrot. Feldolgozzuk a tsztt s 2 rt melegben kelni hagyjuk.
Kzben elksztsk a tltelket:
1. tlba elksztnk:
- 10 dkg finomra darlt przlit - 20 dkg vanlival zestett porcukrot - 1 citrombl reszelt hjat - 1 kvskanl darlt fahjat jl ssze keverjk.
2. Ms tlba 10 deka darlt dit tesznk s rntnk 1 dcl forr tejet. Hozzkeverjk az els tl tartalmnak a felt. Hozzkevernk 5 dkg mazsolt amelyet jjel rumban ztattunk. Mindezt jl sszekeverjk s gyenge lngon 3 percig dinszteljk, majd hagyjuk kihlni.
3. Ms tlba 10 dkg darlt mkot s rntnk 1 dcl forr vizet. Hozzkeverjk az els tl tartalmnak msik felt. Hozzkevernk 1 kvskanl vajat s 5 dkg mazsolt amelyet jjel rumban ztattunk. Mindezt jl sszekeverjk s gyenge lngon 3 percig dinszteljk, majd hagyjuk kihlni.
A kikelt tsztt 2 flre osztjuk s mindegyiket 16 egyforma darabkra vgjuk. Mindegyiket a meglisztezett deszkn elipsz alakra gyrjuk. 16-ba dis, 16-ba mkos tltelket csavarunk.
A mkosakat flhold alakra csavarjuk s behajtjuk vgeit (befel . A disakat "M" bet alakjra formljuk, vgeivel kifel.
A kifliket ezutn bekenjk felvert tojssaj. Majd hagyjuk kicsit kiszradni s ismt bekenjk. Ismt hagyjuk kicsit kiszradni s mgegyszer bekenjk a tojssal.
Viaszal bekent plhen, kzepesen felmelegtett stben megsssk.
Megjegyzsek: - A mk dinsztelshez azrt hasznlunk vizet s egy kis vajat, nem tejet mint a dinl, merd a tejtl a mk szne kifakl;
- Ha valakinek gytnik, hogy a 32 kifli nagyon babrs, egyszerstheti a munkt azzal, hogy az alap tsztt csak 4 rszre vgja s a fent lert mdon 4 nagy baiglit forml... 2 disat s 2 mkosat;
- Egy plhre 16 kifli vagy 2 baigli fr r;
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dis kosrkk
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 3 tojssrgja, 3 kanl tejfl, 1 cs vanilis cukor, 1 cs stpor. Ebbl linzertsztt ksztnk.
Tltelk: 6 tojsfehrjt felvernk, 30 dkg cukrot, ¼ citrom levt, 40 dkg darlt dit adunk hozz.
A kosrba rajuk az aljra a meggyet.
Ennek az a neve, hogy dis kosrkk. Kicsi kosrkkba kell tenni, 175 fokon kb. 15 percig stni. A tsztval kibleljk a kosarat, az aljba meggyet, s r a tojs
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hkifli:
3 bgre nliszt 1 bgre zsir 3 dkg leszt pici tejben felfuttatni csipet s kb 3 dl tejfl,
tltelknek: 25 dkg darlt di, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt hjja ezt pici tejel vagy akr vizzel felfzni, kihteni
Lisztet, zsirt sszemorzsolni, csipet sval s a tejfllel jl kidolgozott tsztt gyurunk. vkonyra nyujtani, kockra vrni s bele a du , kis kifliket formlni. Nem szabad lekenni tojssal mert fehren kell maradni. Elmelegitett stben 15-20 perc alatt vilgos ra stjk s forrn vanilis porcukorba forgatjuk
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Httt omls tsztval kszlt piskts almspite:
Hozzvalk:35 dkg.liszt,20 dkg.vaj,3 tojs srgja,1 kiskanl szdabikarbna,kicsi s,kicsi cukor ,kevs tejfl,1 kevs rum. legalbb 2 csomag babapiskta. Ezeket jl sszedolgozzuk s legalbb 1 rra betesszk a fridzsiderbe. Kzben meghmozunk 2 kg almt ,lereszeljk,meg dinszteljk kevs cukorral/az alma savanyks legyen,ne des/,beletesznk egy mark mazsolt,fahjat s kihtjk,ha kihlt belekeverjk a 3 tojs fehrjt.ezzel ksz a tltelk !
A tsztt kivesszk a fridzsiderbl ,flbe vgjuk s az egyiikert kisodorjuk,gztepsi nagysgura s megstjk.
Erre tesszk az almahab felt,r szorosan egymsmell kirakva a babapisktt,majd a babapisktra az almahab msik felt s tetejre rtesszk a kisodort msik fl tsztl,megkenjk tojssal,megszurkljuk villval s megstjk.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Difnk baracklekvrral.3 tojs fehrje,14 dkg porcukor,mokkskanl rlt fahj,15 dkg.rlt di,5 dkg.zsemlemorzsa.A tojsfehrjt a cukorral jl kikeverjk/nem kell habb verni/ a citrom hjjval s pr csepp citromlvel izesitjk,fahjjal fszerezzk,aztn a dival s a szitlt morzsval sszedolgozzuk.
Egy nagyobb lbasba 2-3 ujnyi olajat megforrsitunk.olajba mrtott evkanllal fnkokat szaggatunk bele.Kzepes lngon,oldalanknt 2-2 perc alatt pirosra stjk,szalvtra szedjk.Vanilis porcukorral megszrjuk,rummal izesitett/nem fontos/ baracklekvrral tlaljuk.J tvgyat
Kicsi di formkba Val de ms formba is teheted.
25dkg Darlt di 30dkg Liszt 25dkg Rma margarin 2evkanl tej 2 evkanl kakaopor 18dkg porcukor. sszedolgozzuk s a dicska formba belenyomkodjuk,de gy hogy NE legyen sznltig(mikor kisl legyen reg a kzepn)Ez lesz a di hja. Nehezen ll ssze de nem kell hozz tbb tej mert a diban lv olaj illetve a margarintl lgy lesz. Tltelk. 3tojs Srgjt 4dl tejjel 10 dkg cukorral 2vanilis pudingporral-felfzzk-majd kihlsig keverjk hogy NE legyen csoms.(kicsit AZ lesz de nem szmt) 20dkg vajat habosra kevernk 10dkg porcukorral,s ezt a vajas cukrot alaposa elkeverjk a pudingos masszval. A fl dicskkat ezzel a krmmel ragasztjuk ssze. Msnapra lessz j akkora puhl meg.
Mzeslapos Hozzvalk: A tszthoz: 35 dkg liszt 2 egsz tojs 12 dkg mz 7 dkg cukor 7 dkg darlt di 1 kvskanl szdabikabna A tltelkhez: 6 dl tejfl 7 kanl cukor 14 dkg darlt di
Elkszts: A tszthoz val alapanyagokat jl sszegyrjuk, s ngy lapra osztva tepsi htn stjk. Nyjtskor a deszkt alaposan lisztezzk, a tepsi tetejt sts eltt pedig zsrozzuk s lisztezzk!! A lapok hamar megslnek! A tltelk hozzvalit sszekeverjk, s a lapok kz tltjk. Egy napig llni hagyjuk, majd szeleteljk!
Megjegyzs: Pikns, nem tl des stemny. Erdlybl szrmazik a recept.
TRFNK
500 G TR, 2 TOJS, 120 G LISZT, 24 NAGY SZEM SZL, S, CUKOR.
AZ NTETEZ:2,5 D TEJ, 60 G CUKOR, VANILLIS PUDINGPOR, PEZSG.
AZ NTETHEZ KSZTSK EL A PUDINGOT. HTSK KI, TURMIXOLJUK SSZE A
PESZGVEL, MAJD ALAPOSAN HTSK LE.
A TRT TRJK T SZITN (N GPPEL CSINLTAM) ADJUK HOZZ A Csipet ST MEG A
CUKROT, MAJD KEVERJK SSZE TOJSSAL, LISZTEL, TAKARJUK LE, S TEGYK HTBE 2
RRA. A MEGMOSOTT S LESZRTOTT SZLSZEMEKET BURKOLJUK BE EZZEL A TSZTVAL,
S SSSK KI FORR OLAJBAN. AHIDEG PEZSGNTETTEL TLALJUK.
A TRFNKOT MG FORRN FORGASSUK MEG KAKAPOROS VAGY FAHJJAS PORCUKORBAN,
S GY TLALJUK.
N MDOSTOTTAM SZL HELYETT SZILVA, PEZSG HELYETT VRSBOR, VANILLIS PUDING
HELYETT PEDIG PUNCS, DE NAGYON FINOM VOLT. MAJD ELMESLED HA MEGCSINLTAD
SZERINTEM FINOM.
szi gymlcsk a stin
A nyr a lds, frisst, gymlcss desszertek, stemnyek. Persze tlen sem kell lemondani rluk: a legtbb dessg befttbl vagy fagyasztott gymlcsbl is elkszthet.
Szltorta
Hozzvalk 16 szelethez: 15 dkg liszt, 7 dkg kukoricaliszt, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj, 40 dkg nagy szem szl, 4 tojs, 2 evkanl birsalmazsel (vagy ms gymlcszsel), 2 csapott teskanl stpor, csipetnyi s - A szlt megmossuk, flbevgjuk, kimagozzuk. A vajat a cukorral s a sval habosra keverjk, majd egyenknt belekeverjk a tojsokat. A ktfle lisztet a stporral tlba szitljuk, majd belevegytjk a tojskrmbe. - A tsztt 30 cm tmrj, kivajazott tortaformba simtjuk. Tetejre szrjuk a szlt. Elmelegtett, 180 fokos stben kb. 40 percig stjk. - A birsalmazselt megmelegtjk s a mg meleg tortra kenjk. Kihlve fogyasztjuk.
Tipp Ha megmelegtjk a lekvrt, mzet vagy gymlcszselt, folyss vlik s knnyen kenhet. Kihls utn megszilrdul s szp, fnyes bevonatot kpez a tortn.
Pisztcis krteszelet
Hozzvalk 12 szemlyre: 48 dkg liszt, 12 dkg cukor, 1 tojs, 7 dkg vaj, 2,5 dl tej, reszelt citromhj, 1 zacsk szrtott leszt, csipetnyi s. A tetejre 1,2 kg rett krte, 2,5 dl tejfl, 3 tojs, 1 citrom leve, 5 dkg natr pisztcia, 4 evkanl cukor
- Kevertlba tesszk a lisztet, st, reszelt citromhjat, szrtott lesztt, tojst, tejet s a puha vajat. Robotgppel, elszr a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sszedolgozzuk. - A tsztt letakarva, meleg helyen fl rt kelesztjk. tgyrjuk, 30x40 cm-es tglalapp nyjtjuk s kiblelnk vele egy kikent tepsit. Kirakjuk a meghmozott, cikkekre vgott krtvel, kevs citromlvel meglocsoljuk. A tsztt letakarva, meleg helyen tovbbi 20 percig kelesztjk. - Kzben a tejflben kikeverjk a cukrot, a tojst s a durvra vgott natr pisztcit. A krtre simtjuk, majd elmelegtett stbe toljuk. 200 fokon 30-35 percig stjk.
Tipp Ha nem kapunk natr pisztcit, drzsljk le a ss, lila bels hjt, majd ztassuk fl rra tejbe.
Almspite grillzzsal
Hozzvalk 12 szemlyre: 38 dkg liszt, 7 dkg cukor, 1 tojs, 10 dkg vaj, 2,5 dl tej, 2 zacsk szrtott leszt, csipetnyi s. A tetejre 75 dkg alma, 5 dl tej, 2,5 dl tejszn, 1 zacsk vanliaz pudingpor, 6 dkg cukor. A grillzshoz: 10 dkg szlasra vgott mandula, 12 dkg cukor
- A grillzshoz val cukrot kis lbosban, lland kevers mellett karamellizljuk. Belekeverjk a mandult, majd enyhn olajozott aluflialapra ntjk. Kihtjk, majd aprra trjk. - Kevertlba tesszk a lisztet, st, szrtott lesztt, tojst, tejet s a puha vajat. Robotgppel sszedolgozzuk. A tsztt letakarva, meleg helyen fl rt kelesztjk. - tgyrjuk, 30x40 cm-es tglalapp nyjtjuk s kiblelnk vele egy kikent tepsit. Kzben a pudingporbl a lers szerint pudingot fznk, tej mellett tejsznnel is gazdagtjuk. Ha langyosra hlt, a tsztra kenjk. - Kirakjuk a meghmozott, cikkekre vgott almval s megszrjuk a manduls grillzzsal. 15 percig pihentetjk, majd elmelegtett stbe toljuk. 190 fokon 30-35 percig stjk. Kihlve szeleteljk.
Tipp A grillzst mandula helyett dival is kszthetjk.
Alms-mazsols gombc mkkal
Hozzvalk kb. 15 darabhoz:
A tszthoz:
60 dkg burgonya
20 dkg liszt
2 tojs
1 kvskanl s
A tltelkhez:
2 dkg mazsola
2 alma (kb. 15- 20 dkg)
4 dkg cukor
1 csipet rlt fahj
A szrshoz:
8 dkg rlt mk
4 dkg cukor
Az ntethez:
1/2 csomag hidegen kikeverhet, mogyors krmpor
1/2 l tej
|
Elkszts: A burgonyt megmossuk, hjban puhra fzzk, majd meghmozzuk, sszetrjk, s kihtjk. A mazsolt kevs vzbe ztatjuk. Az almt megtiszttjuk, gorombra lereszeljk, s sszekeverjk a cukorral, fahjjal, s a mazsolval.
Elkszts: A burgonyhoz hozzadjuk a lisztet, a tojst, a st, s sszegyrjuk. A tsztbl lisztezett kzzel kb. 15 db kis gombcot formzunk, amit jl ellaptunk, s a kzepbe kanllal beletesszk az alms tltelket. Gombcnak formzzuk, s lisztezett tlcra tesszk. B, ss vizet forralunk, s ebben, kmletesen fzzk a gombcokat 10 percet, majd szrkanllal kivesszk, langyos vzbe mrtva lebltjk. A darlt mkot sszekeverjk a cukorral, s beleforgatjuk a gombcokat. A krmport a tejjel – habvervel – jl elkeverjk, s a gombcok mell knljuk.
Munka: kb. 30 perc Fogyaszthat: kb. 45 perc mlva 1 darab: 161 kcal
|
Szilvs kelt pite
Hozzvalk kb. 20 szelethez:
2 dkg leszt
15 dkg cukor
2 dl langyos tej
10 dkg vaj
40 dkg liszt
1 tojs
1 kg szilva
1 kvskanl rlt fahj
|
Elkszts: Az lesztt aprra morzsoljuk, hozzadunk 1 evkanl cukrot, felntjk a langyos tejjel s kb. 15 percig llni hagyjuk. A vajat megolvasztjuk.
Elkszts: A lisztet nagy tlba szitljuk, kzepbe lyukat nyomunk az klnkkel. Beletjk a tojst, hozzadjuk az leszts masszt, a langyos vaj 3/4 rszt, a cukor 3/4 rszt, csipet st s sima tsztv dagasztjuk. Cipt formlunk belle, megszrjuk liszttel, s langyos helyen kb. 30 percig kelesztjk. Kzben a szilvt megmossuk, leszrtjuk, kimagozzuk, s flbevgjuk. A maradk cukrot sszekeverjk a fahjjal. A stt 220 fokra (gzst 4. fokozat) elmelegtjk. A tepsit a maradk vajjal kikenjk. A tsztt lisztezett deszkra bortjuk, jl tgyrjuk, kinyjtjuk, s a tepsibe tesszk. Kirakjuk a tetejt a szilvval, betesszk a st als rcsra, s kb. 30 percig stjk. Amikor megslt, azonnal megszrjuk a cukros fahjjal. A tepsiben hagyjuk kihlni, csak utna szeleteljk.
Munka: kb. 45 perc Fogyaszthat: kb. 2 ra 30 perc mlva 1 szelet: 198 kcal
|
Csokolds szalmi
HOZZVAL:-25dkgrma,-25dkg durvn darltkeksz,-15dkgdarlt di,-10dkgmazsola,-5dkgzsels cukor,-20dkgporcukor,-10dkgkakapor,-10dkgkkuszreszelk.
ELKSZTS:a zsels cukrot apr kockkra vgjuk.A rmt habosra keverjk a porcukorral,hozzadjuk a kekszet,dit,mazsolt,zselscukrot,kakaport.Jl sszekeverjk s szalmialakot formzunk belle.Kkuszreszelkben meghempergetjk,becsavarjuk alufliba s legalbb 5 rra a htbe tesszk.A hideg stemnyt 1 cm vastagsgra szeleteljk.
Gymlcss joghurtcsoda
Hozzvalk: * 3 doboz natr joghurt * 1 kis csomag zselatin * 10 dkg cukor * 1 csomag vanlis cukor * 3 db szibarack (de lehet bann, eper, mlna, srgabarack)
Elkszts: Egy pohr joghurtot felfzm a zselatinnal (gyeljnk arra, hogy ne csomsodjon be). Amg f (kb. 3 perc), egy kln tlban sszekeverem a cukrot, vanlis cukrot s a maradk 2 doboz joghurtot. Ezt sszekeverem, s jhet bele a felkockzott gymlcs. Ha ez megvan, az egszet kuglfformba ntm, s a htbe teszem 2-3 rra, mg megszilrdul.
Megjegyzs: Knny elkszteni, finom, s nem hzlal!
|

|